Wielrennen – een levenslange liefde

Wat boeit me eigenlijk in de wielersport? Ik heb me dat wel eens afgevraagd, vooral op momenten dat het verschijnsel "doping" de sfeer uitermate negatief bexefnvloedde. En toch overleeft de sport die talloze fascinerende factoren kent: individuele inzet, maar ook teamwork; kracht, maar ook souplesse; mentaliteit, maar vooral ook koersinzicht.
Resize_of_amateurs_26_21062008

Het is niet domweg op de pedalen stampen, spierkracht omzetten in snelheid. Het is niet louter een kwestie van een goed getraind lichaam, uitstekend materiaal en een kundige begeleiding. Het koppie moet erbij blijven, attent koersen, de wedstrijd aanvoélen, wéten hoe je tegenstander reageert, hie die zich voelt, of hij (of zij) een spurt in de benen heeft.
Resize_of_koplopers_door_de_bocht_2
Als supporter, als volger kun je veel daarvan zién, kun je ook de koers lézen, al blijft er heel wat verborgen voor de wielerfans. Er moet ook iets mysterieus blijven, iets onzekers, onvoorspelbaars. De uitslag moet niet van te voren vaststaan, er moet gerede twijfel zijn over eventuele krachtsverschillen, over de vorm van de dag, de kracht van de ploeg, de invloed van het weer. Vooral buiten is wielrennen puur, échter. Er moet worden gehoopt én gevreesd. Afmatten, loeren, een kansje wagen, gat dichtrijden of laten dichtrijden….
Resize_of_pet_af_voor_dit_kwartet_4

Als kind al volgde ik de Tour de France, met de karakteristieke verslagen op de radio van iemand als Jan Cottaar. Foto’s haalde ik o.a. uit "Het Vrije Volk", ook de namen, de uitslagen, verhalen van verslaggever Jan Liber. Ik maakte mijn eigen Tour-de-France-spel met behulp van papiertjes, tekenwerk, een lege schoenendoos……
Nu hou ik het toch wat afstandelijker bij, de commercie is wel erg nadrukkelijk in beeld gekomen. Daar was vroeger met de Ronde van Midwolda of de Ronde van Grouw veel minder sprake van. Oude programmaboekjes heb ik nog. (Maar waar?) Amateurs_42_21062008 Toch geniet ik met volle teugen van een koers(je) als de Ronde van Noordhorn, ondanks tegenslagen of een wat teleurstellende deelnemerslijst. Hoe loopt het af bij de amateurs? Jammer, koers onderbroken… Zal Daniëlle erin slagen om…. Of lukt het Eyelien om weg te komen? Zal die dekselse Suzanne Kuiper…… Prachtige sport!

foto’s: xa9janblaauw, 21 juni 2008

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.