Poezen: knuffeldieren/rotbeesten

Minoes_3_09042008 Katten, ze hebben in mijn leven tot nu toe een rol gespeeld, niet over het hoofd te zien. Opgegroeid met minstens één kat tegelijkertijd in het ouderlijke huis, moest ik niets hebben van kattenhaters. Het knuffelgehalte was bijzonder hoog, het dier had de mooiste en soms de gekste plaatsen om zijn aaibaarheidsfactor te doen gelden. In de nek, op de tafel, op het bed (bij moekes afwezigheidx85), je favoriete stoel bezet houdend. Voor het roversinstinct had je weinig oog, dat hoorde er nu eenmaal bij, zat nu eenmaal in zo’n kat.Resize_of_buurpoes_miepje_22_maart_ 
Tegenwoordig ligt het genuanceerder nu er in eigen huis geen kat zijn rechten opeist, we niezen nu al ruim voldoende door allerlei andere oorzaken. Nog steeds vind ik het prachtige dieren, tien maanden per jaar. In mei en juni verguis ik ze af en toe, gooi met water, stampvoet, jaag de beesten van onze “landerijen”. Dan staat de ontplooiing van vele bloemrijke planten centraal en genieten we van divers gebekte vogels die elk jaar weer met veel verantwoordelijkheidsgevoel proberen hun jongen groot te brengen. Als ik dan de wind wat veertjes zie doen opstuiven, denk ik meteen aan kattenslachtoffers. Resize_of_poes_voortuin_verbree_020 Bovendien woelt mijn gade graag in de grond en houdt daarbij geenszins van kattenstront. In deze maanden op eigen terrein geen geaai en geen geslijm, wégwezen!!
Katten nemen ook een uitzonderlijke positie in. Geen enkel ander dier kan zich de verworven rechten van poezen permitteren. Is er een koe uitgebroken? Alarm! Terug in de wei! Honden mogen al sinds jaar en dag in verreweg de meeste Nederlandse gemeentes niet onaangelijnd rondlopen, je ziet ook niet vaak een hond vrij rondlopen, ze hebben altijd wel een baas of baasje aan de lijn. Konijn ontsnapt? Zoeken en terugbrengen, vooruit in je hok of andere, afgebakende ruimte! (Behalve wellicht in Niezijlx85) Parkieten of zebravinken in onze vrije natuur? De overlevingskansen zijn niet groot, we doen er veel aan ze terug te krijgen in de volière. Maar een poes??? Die is boven alle wetten en regels verheven, die mag blijkbaar perceelgrenzen straffeloos overschrijden, bij voorkeur zelfs de tuin van de buren onveilig maken en vogels de doodschrik op hun bevederd lijf jagen. Ze zijn onberekenbaar, daar we ze de status van wild dier niet gunnen, dan beginnen we ze af te schieten (net als Sebaldebuurster damhertenx85) Nu eens zitten ze als de onschuld zelve in de vensterbank, hun neus ophalend voor de neerdalende regendruppels. Buurpoes_murkje_staart_22_maart_200 Dan weer gaan ze sluipend op avontuur en weten ze instinctief precies wat ze met hun klauwen en kaken moeten. Misschien is er in mei en juni toch iets op te vinden, al ben ik niet zo creatief in dit opzicht. Ritolindrankjes, voorjaarsmoeheid bevorderende kuren? Gemanipuleerde hapklare brokken? Toch dat glas water maar even bij de hand houdenx85.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.