Hoos 74 (Zuidhorn)

Táfeltennissen, nee, niks pingpongen. Die term is denigrerend. Tafeltennissen is een echte sport, een geweldige sport, zeker met vroegere virtuozen als de gebroeders Vlieg, Bettine Vriesenkoop, Frans Schoofs, of, nog eerder, Cor du Buy. In de jeugdherberg "Esbxf6rg" in Scheemda maakte ik kennis met deze sportieve bezigheid, proefde bij het Scheemder "Reflex" en af en toe hunker ik nog naar een echt partijtje. In 1974 hebben we met een groepje enthousiastelingen, vooral afkomstig uit de gelederen van de voetbalclub Zuidhorn, een kersverse tafeltennisclub opgericht: "Hoos 74". Aanvankelijk zou de naam "Tornado 74" luiden, maar toen bleek dat in Ten Boer al een club bestond met die stormnaam, werd er gekozen voor het kort maar krachtige: HOOS 74. Initiators waren vooral Pabe Valkenborg, Sander Zijlstra, Sjoerd de Jong en Jan de Vries (ik maakte het vijftal vol). In de beginperiode speelden we noodgedwongen in de hal en de handenarbeidruimte van de OLS in Noordhorn. Niet ideaal, maar met veel geestdrift overwonnen we menig probleem. De sfeer was uitstekend, het aantal leden groeide. Toen de gymclub "De Vogels" in Zuidhorn ophield te bestaan, mochten we gebruik maken van de gymzaal aan de Westergast, een fikse stap voorwaarts. Vanaf dat moment kwamen er ook meer direct in tafeltennis gexefnteresseerden, niet alleen voetballers. Een enorme tegenslag was het tragische verongelukken van secretaris Sjoerd de Jong op de Friesestraatweg bij Aduard. De club richtte zich weer op en ging ook competitie spelen. Er werd zelfs een sponsor gevonden die de shirts bekostigde. Al heel wat voor die tijd…. Zelf deed ik toen een stap terug, de toenemende drukte in de school aan de Oosterweg dwong me daartoe (vond ik). De club kende meer afvallers, ook door verhuizingen, maar gelukkig kwam er nieuwe aanwas. Helaas bleek de club geen lang leven beschoren en volgde er opheffing. (Wanneer?????)
OPROEP: Heeft iemand gegevens over deze sportclub? Zijn er spullen bewaard gebleven? Verslagen, foto’s, e.d.? Wie heeft er aanvullende informatie?
Resize_of_eersteteamhoos74kampioen7677
Eerste drietal "Hoos 74" Zuidhorn: Johan Teuben, Jan Kees Dijkstra en Pabe Valkenborg (helaas al overleden), kampioen 5D NTTB Groningen, 1e competitie 1976/1977.
Foto: xa9janblaauw, 1977

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.