Poule des doods

Elftal092004

Nee, ik hou niet van lotingen en zeker niet als ze op de TV worden uitgezonden. Duurbetaalde figuren in maatkostuums doen net alsof ze de toekomst der aarde aan het verzekeren zijn (Wát nou, Al Gore….) en hebben na veel geleuter en geglimlach vier groepen van vier EK-finalisten geloot. Met de hand op hun hart (het zijn allemaal van die Napoleonklonen) zeggen ze dat het er eerlijk aan toe is gegaan en dan breekt de commentaarstorm los. Soms, als er een Roemeense coach aanwezig is die gevoel voor humor heeft, valt er nog wel iets origineels te beluisteren. Meestal is het diepe treurnis, dat hoort nu eenmaal bij een poule des doods. (Je kunt er zo Mieke Telkamp achter zetten, met "Waarheen…") Oranje ingedeeld bij Frankrijk, Italië en Roemenië en het gezanik begint nou al, meer dan een half jaar voor de (ongetwijfeld vernieuwde) EK-bal gaat rollen. (Verslaggever Henk Mulder van het Dagblad van het Noorden heeft met zijn Blokker Dukaten een extra messenset aangeschaft om bondscoach Van Basten verder te fileren). Hoe had die loting er dan moeten uitzien? Luxemburg en Andorra hadden zich toch niet geplaatst? En Duitsland verveelt ook op den duur. Mooie wedstrijden tegen Zweden zijn er zelden. Rusland van Hiddink? Polen van Don Leo? Tsjechië, asjeblieft niet zeg.
Ik probeer ervoor te zorgen dat ik tegen juni 2008 een volle DVD-Box met al het werk van Chaplin tot mijn beschikking heb. Heb ik ook iets om me op te verheugen. Oranje? Al tijden wordt het elftal, wie er dan ook spelen en of ze nou winnen of niet, de grond ingetrapt, inclusief de coach. En dan moet zo’n ploeg eerst uit de Hollandse klei worden getrokken om tot grootse daden te komen in een poule des doods. Dat lijkt op zelfmoord. Daar praten we liever niet over.
Apropos, jammer dat Zidane niet meer meedoet, prachtige balkunstenaar. Nou hebben ze weliswaar Ribéry, die Fransen, maar die loopt steeds uit beeld. Ach, waar maken we ons druk over? Dat EK in Zwitserland/Oostenrijk is toch een prima oefening voor het Wereldkampioenschap in Zuid-Afrika?

2361724_7988_1150486432835oraivofan600_5
afbeelding: www.oranje.nl (2006)
afbeelding boven: www.voetbalvanoranje.nl (2004)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.