POSTCROSSING! Een prachtige hobby met contacten “all over the world”!

Op www.noordhorntoenennu.wordpress.com  heb ik al enkele keren de loftrompet gestoken over het inmiddels ruim zes jaar oude Portugese initiatief om niet verplichtend ansichtkaarten te versturen naar andere liefhebbers over de hele wereld verspreid.  (Informatie hierover op www.postcrossing.com) Voor elke kaart die ik verstuur en die door de ontvanger wordt geregistreerd kan ik zelf van iemand anders een kaart tegemoet zien, die ik op mijn beurt weer registreer….. Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar eigenlijk zit het systeem niet alleen vernuftig, maar ook eenvoudig in elkaar. Zelf doe ik mee sinds oktober 2011. Deelname levert niet alleen bijzondere kaarten op, maar ook diverse postzegels. Postcrossing is een geweldige stimulans voor het “ouderwetse” postverkeer en, ik geef het eerlijk toe, dat doet me goed! Elke deelnemer schrijft zijn eigen profiel. Dat helpt afzenders om een geschikte kaart uit te zoeken.
Voorbeelden? Daar gaan we: 2013-01-29 18-13-54_1836
Een prachtige fotokaart uit Australië van Jasmine. Zij is een fotografiefan, vandaar deze keuze. (In mijn profiel geef ik aan voorkeuren te hebben voor bijvoorbeeld schilderkunst en architectuur, maar Jasmine had momenteel net niet een kaart uit die genres). Ze wenst en passant mij en mijn gezin een gelukkig nieuwjaar!

2013-01-24 20-59-35_1812
Deze bijzondere bellenblazer is gestuurd vanuit Wit-Rusland, bij ingewijden beter bekend als Belarus! De afzender is de 16-jarige Sasha. Sasha is de Engelse taal nog niet zo machtig, maar vertelt wel zijn land een prachtig land te vinden.

2013-01-24 18-39-00_1811
Toevallig kreeg ik dezelfde week nog een kaart uit Belarus, uit de hoofdstad Minsk! Op de kaart een afbeelding van het plein bij het stadhuis. De kaart is gestuurd door Ilya, die zich goed kan voorstellen dat ik geniet van mijn vrije tijd. Ze vertelt dat in veel vroegere Sovjet-republieken mensen langer moeten doorwerken, hun pensioen is onvoldoende om van te kunnen leven. En dan schrijft ze: “But I and my generation should change that!” Een loffelijk streven!

Zo heb ik de afgelopen maanden kaarten ontvangen uit verschillende windstreken: Taiwan, Oostenrijk, Duitsland, Italië, Hawaii, Oekraïne, USA, Finland….. Op de site van postcrossing kun je de account opzoeken van de afzender om zo meer over hem of haar te weten te komen! Een heel directe manier om contacten tussen mensen in verschillende werelddelen te bevorderen op een niet verplichtende manier. Nee, geen dating-site of huwelijksbureau!
Ja, het is inderdaad wel nodig om de Engelse taal enigszins te beheersen. Duits, Frans, Spaans, Chinees, ze geven extra mogelijkheden! Je kunt ook alleen Nederlands opgeven als te gebruiken taal, maar dan wordt je gebied wel erg beperkt….  Nieuwsgierig? Ga toch maar eens kijken op www.postcrossing.com!

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.